Domowy budyń karmelowy

Domowy budyń karmelowy – pyszny! 

Można regulować ilość dodanego cukru, a przygotowanie karmelu to nic trudnego, jeśli jest się uważnym.

Do zrobienia tego budyniu nie używa się jajek, co zawsze budziło we mnie mieszane uczucia.

Składniki ( 4 porcje):

  • mleko, 0,5l 
  • cukier, 3 łyżki 
  • woda, 100ml
  • cukier waniliowy, 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
  • masło, 1 łyżeczka

 

Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu do czasu, aż się zrumieni i będzie lekko bulgotać. Dodać do niego wodę i rozpuścić w niej karmel. Uwaga! Będzie syczeć i pryskać! Pogotować jeszcze ok. 2 minut i dodać masło. Gotować kolejne 2 minuty. Odstawić.

Odlać pół szklanki mleka, wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zagotować.

Do zagotowanego mleka dodać karmel i dobrze wymieszać. Następnie dodać do niego mąkę z cukrem waniliowym, wymieszać i gotować jeszcze ok. minuty, do zgęstnienia budyniu.

Bydyń karmelowy domowy

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *