Domowy budyń karmelowy – pyszny!
Można regulować ilość dodanego cukru, a przygotowanie karmelu to nic trudnego, jeśli jest się uważnym.
Do zrobienia tego budyniu nie używa się jajek, co zawsze budziło we mnie mieszane uczucia.
Składniki ( 4 porcje):
- mleko, 0,5l
- cukier, 3 łyżki
- woda, 100ml
- cukier waniliowy, 4 łyżki
- mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
- masło, 1 łyżeczka
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu do czasu, aż się zrumieni i będzie lekko bulgotać. Dodać do niego wodę i rozpuścić w niej karmel. Uwaga! Będzie syczeć i pryskać! Pogotować jeszcze ok. 2 minut i dodać masło. Gotować kolejne 2 minuty. Odstawić.
Odlać pół szklanki mleka, wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zagotować.
Do zagotowanego mleka dodać karmel i dobrze wymieszać. Następnie dodać do niego mąkę z cukrem waniliowym, wymieszać i gotować jeszcze ok. minuty, do zgęstnienia budyniu.