Tort bezowy z masą kawową

Idealny tort dla pasibrzuchów! Chałwa, masa kawowa, a do tego beza nasączona w ajerkoniaku. Pychota!

Składniki (blaszka 23cm):

Biszkopt:

  • jaja, 4 sztuki
  • cukier, pół szklanki
  • mąka pszenna, pół szklanki
  • mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki 

 Blaszkę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni (grzanie góra i dół).

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na wysokich obrotach, aż do pojawiania się piany. Wtedy stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka wraz z cukrem ubić na gęstą, błyszczącą pianę (ok. 6 minut). Wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po jednej łyżce wymieszane mąki (pszenną i ziemniaczaną), mieszając drewnianą łyżką.

Ciasto przelać do formy i piec w 170 stopniach przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i rzucić energicznie na blat. Studzić początkowo w formie, a później bez niej, do całkowitego ostudzenia.

Masa kawowa:

  • jaja, 4 sztuki
  • cukier, pół szklanki
  • masło, 400g (ciepłe)
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki

W garnku zagotować wodę, a następnie postawić na nim miskę z jajkami, aby móc ubijać jajka na parze. Jajka ubijać ok. 1 minuty (woda ma się ciągle gotować), a następnie, cały czas miksując, dodawać po łyżce cukru. Jajka z cukrem ubijać dość długo, aż masa będzie bardzo puszysta i podgrzana. Ściągnąć miskę znad wody i ciągle ubijając, dodać kawę rozpuszczalną. Miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Masę wystudzić. W tym czasie ubić masło w dużej misce. Dodawać stopniowo wystudzoną masę kawową. Ubijać do połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • ajerkoniak, 200ml (mała butelka)
  • dżem z czarnej porzeczki, 1 mały słoiczek
  • chałwa klasyczna, 250g
  • beza, ok.100g

Bezy namoczyć w ajerkoniaku. Chałwę pokruszyć.

Gdy biszkopt jest wystudzony, należy go przeciąć na pół i można zacząć składanie tortu.

Składanie tortu: Dolny blat biszkoptowy posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie nałożyć 1/3 masy kawowej, nasączone w ajerkoniaku bezy i znowu 1/3 masy kawowej. Położyć drugi blat biszkoptowy (można go nasączyć pozostałością ajerkoniaku po moczeniu bez). Górę oraz boki tortu posmarować resztką masy kawowej, a następnie posypać rozkruszoną chałwą.

Chłodzić w lodówce przez minimum 2h.

Torcik bezowy

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *