Pyszny, mocno paprykowy gulasz z szynki wieprzowej. Ajvar jest tu niezbędny- nadaje daniu konsystencję i odpowiedni smak.
Składniki (na 4 porcje):
- szynka wieprzowa, ok. 1 kg
- czerwona papryka, 2 strąki
- cebula, 2 sztuki
- czosnek, 2 ząbki
- woda, 1,5-2 szklanki
- Ajvar, 1 słoiczek
- liść laurowy, 2 sztuki
- ziele angielskie, 4 sztuki
- słodka mielona papryka, 1 łyżka
- słodka papryka wędzona, 1 łyżka
- ostra mielona papryka, 1 łyżka
- sól, pół łyżeczki
- pieprz, pół łyżeczki
- olej, ok. 4 łyżek do smażenia
- ewentualnie: odrobina papryczki chilli
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 3x3cm. Włożyć do miski i dodać paprykę mieloną (słodką, wędzoną i ostrą), sól, pieprz i chilli. Odłożyć na chwilę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w paski.
Przygotować patelnię oraz duży garnek, w którym będzie duszona potrawa. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso w przyprawach i smażyć, aż mięso będzie usmażone z każdej strony (ok.15-20 minut). W tym czasie w garnku rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dorzucić do niej paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony). Gdy mięso się usmaży, wrzucić je do garnka z papryką i cebulą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz wodę (tyle, aby przykryła mięso).
Gulasz gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 50-60minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać Ajvar, doprawić gulasz solą i pieprzem, jeśli będzie trzeba i gotować razem przez 10 minut.
Wyjadacz radzi: Jeśli gulasz nie jest dość gęsty (co nie powinno się wydarzyć po dodaniu Ajvaru), można dodać 2 łyżki mąki pszennej wymieszanej z odrobiną wody i zagotować.