Prosta i szybka do zrobienia sałatka. Najlepiej do jej przyrządzenia użyć buraków „z odzysku”, z przepisu na marynowane buraki, ale mogą być też po prostu ugotowane lub upieczone.
Buraki nie muszą być podawane wyłącznie w formie surówki do obiadu, można z nich zrobić całą gamę potraw. Warto je często jeść, bo zawierają bardzo dużo związków dobrych dla zdrowia m.in. przeciwutleniacze, witaminy i mikroelementy. Mają też mało kalorii, przez co są polecane dla osób na dietach odchudzających.
Składniki (na dużą miskę):
- szpinak baby, 1 opakowanie (ok.300g)
- marynowane buraki, 5 sztuk (z przepisu jaja marynowane w burakach)
- ser typu feta, 1 opakowanie
- orzechy włoskie, garść
- czosnek, 1 ząbek
- oliwa, 1/4 szklanki
- sok z cytryny, 2-3 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Buraki i ser pokroić na małe kawałki.
W misce wymieszać szpinak, buraki, ser oraz ostudzone orzechy.
Do małego słoika wlać oliwę, sok z cytryny, dodać sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany). Zamknąć słoik i wstrząsnąć kilka razy, aż do uzyskania ładnej emulsji.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
sałatka jest przepyszna !:) przekonałam się co do buraków, w tym zestawieniu smakują na prawdę bardzo dobrze:)