Sałatka z burakami i szpinakiem

Prosta i szybka do zrobienia sałatka. Najlepiej do jej przyrządzenia użyć buraków „z odzysku”, z przepisu na marynowane buraki, ale mogą być też po prostu ugotowane lub upieczone. 

Buraki nie muszą być podawane wyłącznie w formie surówki do obiadu, można z nich zrobić całą gamę potraw. Warto je często jeść, bo zawierają bardzo dużo związków dobrych dla zdrowia m.in. przeciwutleniacze, witaminy i mikroelementy. Mają też mało kalorii, przez co są polecane dla osób na dietach odchudzających.

Składniki (na dużą miskę):

  • szpinak baby, 1 opakowanie (ok.300g)
  • marynowane buraki, 5 sztuk (z przepisu jaja marynowane w burakach)
  • ser typu feta, 1 opakowanie
  • orzechy włoskie, garść
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwa, 1/4 szklanki
  • sok z cytryny, 2-3 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku 

 

Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Buraki i ser pokroić na małe kawałki.

W misce wymieszać szpinak, buraki, ser oraz ostudzone orzechy.

Do małego słoika wlać oliwę, sok z cytryny, dodać sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany). Zamknąć słoik i wstrząsnąć kilka razy, aż do uzyskania ładnej emulsji.

Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka z marynowanymi burakami

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment

  • sałatka jest przepyszna !:) przekonałam się co do buraków, w tym zestawieniu smakują na prawdę bardzo dobrze:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *