Babeczki kokosowe z masą serową

Babeczki kokosowe z masą serową. Lekko kwaskowate i mocno kokosowe, przez użycie do ich przygotowania mleczka kokosowego i wiórek kokosowych. 

Składniki (na ok.12 babeczek):

  • mąka, 2 szklanki
  • cukier, 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • mleko kokosowe, 1 szklanka
  • olej, 1/3 szklanki
  • jaja, 2 sztuki
  • wiórki kokosowe, pół szklanki

Masa twarogowa:

  • twaróg półtłusty, 200g 
  • cukier, 3 łyżki
  • wiórki kokosowe, pół szklanki 
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • jajko, 1 sztuka

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blaszkę na muffiny i wyłożyć ją papilotkami.

Składniki masy twarogowej zmiksować w malakserze na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta i nie chce się mieszać, można dodać łyżkę mleczka kokosowego.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz cukier.  Zamieszać. Dodać jajka, mleczko kokosowe oraz olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać za pomocą łyżki. Masę nakładać do papilotek, zapełniając ok. 2/3 jej głębokości. Następnie nakładać po łyżce masy serowej do każdej foremki.

Piec przez 15 minut w 180 stopniach, nastawiając na grzanie góra i dól, a następnie 10 minut z termoobiegiem.

Babeczki kokosowe

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *