Jajka marynowane w burakach

Bardzo efektowna przystawka na przyjęcia. Jaja, oprócz pięknego, różowego koloru, zyskują lekko kwaskowaty smak.

Należy ją zrobić dzień przed podaniem. Marynowane buraki nadadzą się na sałatkę (np. ze szpinakiem i serem feta), więc właściwie nic się nie zmarnuje.

Proponuję przygotować je w słoikach (będą potrzebne 2 duże słoiki), ponieważ plastikowe pojemniki mogą się zabarwić.

Składniki:

  • jaja, 8 sztuk
  • buraki, 5 sztuk 
  • ocet, 1 szklanka
  • woda, 1,5 szklanki
  • sól, 1 łyżka
  • cukier, 1 łyżka
  • cebula, 2 duże sztuki

 

Buraki ugotować w skórce (ok. 25 minut, czas zależy od wielkości buraków). Po ugotowaniu obrać i pokroić na plasterki (grubości ok 2 cm).

Jaja ugotować na twardo i obrać. Ja najczęściej wkładam je do ciepłej wody i gotuję 5 minut, od czasu ich zagotowania.

Cebulę niedbale pokroić i wrzucić do słoików. Dodać do nich pokrojone buraki i jajka.

W garnku wymieszać składniki zalewy: wodę, ocet, sól i cukier. Zagotować. Gorącą zalewą zalać zawartość słoików. Zamknąć i schować na noc do lodówki.

Jaja marynowane

Jaja marynowane

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *