Nadszedł czas, podczas którego bardzo tęsknimy za letnimi owocami. Na ratunek przybywa ciasto z mrożonki! Wybierz owoce jakie chcesz, kup mrożonkę lub wyciągnij z zamrażarki i do dzieła! To ciasto sprawi, że poczujesz smak lata.
Polecam też przepis na domowy cukier waniliowy. Cukier kupowany w małych torebeczkach w sklepie, to cukier waniLINOWY (otrzymywany chemicznie), a nie naturalny cukier waniLIOWY. Warto zrobić naturalny cukier i mieć go pod ręką właśnie do takich ciast.
Składniki (blaszka 23cm):
- mąka pszenna, 1,5 szklanki (ok. 250g)
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- cukier z wanilią, 3 łyżki
- jajka, 4 sztuki
- cukier, 3/4 szklanki (ok.140g)
- olej, pół szklanki
- mrożone owoce, ok. 500g
Piekarnik nastawić na 175 stopni (grzanie góra i dół). Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne!), a następnie stopniowo dodawać do nich cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając. Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Cały czas mieszając, wlać olej. Do dobrze ubitej masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.
Ciasto przełożyć do blaszki, a na górę wyłożyć owoce, lekko je wciskając w ciasto.
Piec w 175 stopniach przez ok. 60-70 minut (stopień upieczenia sprawdzać drewnianym patyczkiem).
Podawać z cukrem pudrem.
Wyjadacz radzi: Jeśli nie wiesz, jak samodzielnie mrozić owoce kliknij tutaj.