Ciasto z mrożonki

Nadszedł czas, podczas którego bardzo tęsknimy za letnimi owocami. Na ratunek przybywa ciasto z mrożonki! Wybierz owoce jakie chcesz, kup mrożonkę lub wyciągnij z zamrażarki i do dzieła! To ciasto sprawi, że poczujesz smak lata. 

Polecam też przepis na domowy cukier waniliowy. Cukier kupowany w małych torebeczkach w sklepie, to cukier waniLINOWY (otrzymywany chemicznie), a nie naturalny cukier waniLIOWY. Warto zrobić naturalny cukier i mieć go pod ręką właśnie do takich ciast.

Składniki (blaszka 23cm):

  • mąka pszenna, 1,5 szklanki (ok. 250g)
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • cukier z wanilią, 3 łyżki
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier, 3/4 szklanki (ok.140g)
  • olej, pół szklanki
  • mrożone owoce, ok. 500g 

 

Piekarnik nastawić na 175 stopni (grzanie góra i dół). Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne!), a następnie stopniowo dodawać do nich cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając. Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Cały czas mieszając, wlać olej. Do dobrze ubitej masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.

Ciasto przełożyć do blaszki, a na górę wyłożyć owoce, lekko je wciskając w ciasto.

Piec w 175 stopniach przez ok. 60-70 minut (stopień upieczenia sprawdzać drewnianym patyczkiem).

Podawać z cukrem pudrem.

Wyjadacz radzi: Jeśli nie wiesz, jak samodzielnie mrozić owoce kliknij tutaj.

Ciasto z mrożonki_Fotor_Collage 2

 

Ciasto z mrożonki

 

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *