Kurczak alla milanese

Czyli kurczak po mediolańsku. Moja propozycja na odmienienie starego,dobrego kotleta!

Kurczaka wystarczy obtoczyć w polencie, czyli w kaszce kukurydzianej, z dodatkiem sera typu Parmezan.

Kurczaka można podawać z sosem pomidorowym i prostą sałatką z rukoli i winegretu, albo inną zieleniną. Do tego tradycyjne polskie ziemniaki i obiad gotowy!

Składniki ( na 2 porcje):

  • pierś z kurczaka, 1 sztuka
  • polenta, pół szklanki
  • ser typu Parmezan, 15 g
  • mąka, 1/4 szklanki
  • jajko, 1 sztuka 
  • olej, do smażenia (ok. 4 łyżek)
  • sól i pieprz, do smaku

 

Kurczaka należy oczyścić z tłustych części, a następnie rozbić między dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu. Można tłuc wszystkim, co się nawinie! Najlepiej tłuczkiem, ale ręka czy puszka też będą OK. Podzielić go na dwie porcje i doprawić solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i pieprzem.

Przygotować 3 naczynia: do pierwszego wsypać mąkę, do drugiego dać jajka i roztrzepać, do ostatniego polentę i starty na drobnej tarce ser.

Kurczaka obtaczać kolejno: w mące, jajkach i w kaszce z serem. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do czasu, aż będzie z dwóch stron przyrumieniony (ok. 7-9 minut). Czas smażenia zależy od grubości kurczaka.

Kurczak alla milanese

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment