Czyli kurczak po mediolańsku. Moja propozycja na odmienienie starego,dobrego kotleta!
Kurczaka wystarczy obtoczyć w polencie, czyli w kaszce kukurydzianej, z dodatkiem sera typu Parmezan.
Kurczaka można podawać z sosem pomidorowym i prostą sałatką z rukoli i winegretu, albo inną zieleniną. Do tego tradycyjne polskie ziemniaki i obiad gotowy!
Składniki ( na 2 porcje):
- pierś z kurczaka, 1 sztuka
- polenta, pół szklanki
- ser typu Parmezan, 15 g
- mąka, 1/4 szklanki
- jajko, 1 sztuka
- olej, do smażenia (ok. 4 łyżek)
- sól i pieprz, do smaku
Kurczaka należy oczyścić z tłustych części, a następnie rozbić między dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu. Można tłuc wszystkim, co się nawinie! Najlepiej tłuczkiem, ale ręka czy puszka też będą OK. Podzielić go na dwie porcje i doprawić solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i pieprzem.
Przygotować 3 naczynia: do pierwszego wsypać mąkę, do drugiego dać jajka i roztrzepać, do ostatniego polentę i starty na drobnej tarce ser.
Kurczaka obtaczać kolejno: w mące, jajkach i w kaszce z serem. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do czasu, aż będzie z dwóch stron przyrumieniony (ok. 7-9 minut). Czas smażenia zależy od grubości kurczaka.
Wygląda smakowicie!