Kruche ciasteczka jogurtowe z cukrem, bez ceregieli, robione „na szybko”, w malakserze.
Składniki (na dwie blaszki ciasteczek):
- mąka, 2 szklanki
- cukier puder, pół szklanki
- masło, pół kostki (100g)
- proszek do pieczenia, pół łyżeczki
- cukier z wanilią, 4 łyżeczki
- żółtka jaja, 2 sztuki
- białka jaja, 2 sztuki
- jogurt naturalny, 3 łyżki
- sól, szczypta
- cukier, do posypywania
Piekarnik nastawić na 170 stopni (termoobieg).
Składniki (oprócz białek jaja) włożyć do misy malaksera i pulsacyjnie ucierać, do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do torebki strunowej lub zawinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć i wsadzić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 1/2 centymetra i wycinać z nich ciasteczka. Ciasteczka układać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, smarować białkiem i posypać cukrem. Piec je w 170 stopniach (termoobieg) przez 9-10 minut.
Wyjadacz radzi: Ciasteczka można też posypać kolorową posypką, albo zostawić suche i namalować coś na nich za pomocą kolorowego lukru. Sprawdzą się wtedy na różne okazje np. jako ozdoby na choinkę.