Ciasteczka jogurtowe z cukrem

Kruche ciasteczka jogurtowe z cukrem, bez ceregieli, robione „na szybko”, w malakserze.

Składniki (na dwie blaszki ciasteczek):

  • mąka, 2 szklanki 
  • cukier puder, pół szklanki
  • masło, pół kostki (100g)
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • cukier z wanilią, 4 łyżeczki
  • żółtka jaja, 2 sztuki
  • białka jaja, 2 sztuki
  • jogurt naturalny, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • cukier, do posypywania

 

Piekarnik nastawić na 170 stopni (termoobieg).

Składniki (oprócz białek jaja) włożyć do misy malaksera i pulsacyjnie ucierać, do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do torebki strunowej lub zawinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć i wsadzić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 1/2 centymetra i wycinać z nich ciasteczka. Ciasteczka układać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, smarować białkiem i posypać cukrem. Piec je w 170 stopniach (termoobieg) przez 9-10 minut.

Ciasteczka jogurtowe

 Wyjadacz radzi: Ciasteczka można też posypać kolorową posypką, albo zostawić suche i namalować coś na nich za pomocą kolorowego lukru. Sprawdzą się wtedy na różne okazje np. jako ozdoby na choinkę.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *