Ryż z prażonymi jabłkami

Klasyka z dzieciństwa! 

Składniki (2 porcje):

  • ryż biały, 1 woreczek
  • jabłka, 2-3 sztuki
  • cukier, 1 łyżka
  • sok z cytryny, 1 łyżka 
  • woda, 20 ml 
  • cynamon, do posypania

 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

W czasie, kiedy ryż się gotuje obrać i pokroić w kostkę jabłka, zalać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodać do nich cukier oraz wodę i prażyć w garnku na średnim ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie połowa jabłek powinna być rozgotowana.

Do jabłek dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy cynamonem i gotujemy razem ok. 3 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.

Wyjadacz radzi:  Jabłka można uprażyć w większej ilości i przygotować z nich przetwory na zimę. W tym celu należy zwiększyć ilość składników, a następnie przełożyć gotowe jabłka do wyparzonych słoików ( ja wkładam mokre słoiki na kratkę do piekarnika, a następnie nagrzewam do 110 stopni i trzymam w tej temperaturze ok. 15 minut) i po dokładnym zamknięciu pasteryzować w garnku z wodą przez 25 minut.

Takie jabłka świetnie nadają się także do ciast.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *