Klasyka z dzieciństwa!
Składniki (2 porcje):
- ryż biały, 1 woreczek
- jabłka, 2-3 sztuki
- cukier, 1 łyżka
- sok z cytryny, 1 łyżka
- woda, 20 ml
- cynamon, do posypania
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
W czasie, kiedy ryż się gotuje obrać i pokroić w kostkę jabłka, zalać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodać do nich cukier oraz wodę i prażyć w garnku na średnim ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie połowa jabłek powinna być rozgotowana.
Do jabłek dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy cynamonem i gotujemy razem ok. 3 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.
Wyjadacz radzi: Jabłka można uprażyć w większej ilości i przygotować z nich przetwory na zimę. W tym celu należy zwiększyć ilość składników, a następnie przełożyć gotowe jabłka do wyparzonych słoików ( ja wkładam mokre słoiki na kratkę do piekarnika, a następnie nagrzewam do 110 stopni i trzymam w tej temperaturze ok. 15 minut) i po dokładnym zamknięciu pasteryzować w garnku z wodą przez 25 minut.
Takie jabłka świetnie nadają się także do ciast.