Babeczki orzechowe

Lekkie jak piórko babeczki biszkoptowe!

Bez mąki, ale za to z bułką tartą. Sekret tkwi w bardzo dobrze ubitych jajkach – zarówno, jeśli chodzi o kogel-mogel, jak i pianę ubitą z białek. Jeśli przyłożysz się do tego, reszta to prościzna.

Składniki ( ok. 16 babeczek):

  • jaja, 6 sztuk
  • orzechy włoskie, szklanka (ok.100g) 
  • bułka tarta, 2 łyżki
  • cukier puder, 6 łyżek
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Na początku należy rozgrzać piekarnik do 160 stopni i wyłożyć papierowymi papilotkami foremkę na babeczki.

Posiekać orzechy. Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na bardzo puszysty, prawie biały kogel-mogel. Białka jaj ubić na pianę.

Do miski z koglem-moglem dodać posiekane orzechy, bułkę tartą i pianę ubitą z białek. Całość należy delikatnie wymieszać, za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.

Tak przygotowaną masę należy przełożyć do foremek na babeczki, nakładając jej tyle, aby powstały kopczyki.

Babeczki należy piec 25-30 minut, aż do suchego patyczka.

Najprościej jest podać je z cukrem pudrem, ale można też z bitą śmietaną, czy gałką lodów.

Babeczki z orzechami

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *