Lekkie jak piórko babeczki biszkoptowe!
Bez mąki, ale za to z bułką tartą. Sekret tkwi w bardzo dobrze ubitych jajkach – zarówno, jeśli chodzi o kogel-mogel, jak i pianę ubitą z białek. Jeśli przyłożysz się do tego, reszta to prościzna.
Składniki ( ok. 16 babeczek):
- jaja, 6 sztuk
- orzechy włoskie, szklanka (ok.100g)
- bułka tarta, 2 łyżki
- cukier puder, 6 łyżek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Na początku należy rozgrzać piekarnik do 160 stopni i wyłożyć papierowymi papilotkami foremkę na babeczki.
Posiekać orzechy. Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na bardzo puszysty, prawie biały kogel-mogel. Białka jaj ubić na pianę.
Do miski z koglem-moglem dodać posiekane orzechy, bułkę tartą i pianę ubitą z białek. Całość należy delikatnie wymieszać, za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.
Tak przygotowaną masę należy przełożyć do foremek na babeczki, nakładając jej tyle, aby powstały kopczyki.
Babeczki należy piec 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
Najprościej jest podać je z cukrem pudrem, ale można też z bitą śmietaną, czy gałką lodów.