Zupa jarzynowa z pęczakiem w 20 minut

Jeśli dbasz o to, żeby codziennie w pracy zjeść obiad, nie wydając przy tym fortuny na dania z firm kateringowych, to ten przepis jest dla Ciebie! 

Podstawowe składniki to warzywa: marchew, korzeń pietruszki oraz seler, kasza pęczak i bulion warzywny. Polecam przygotowanie bulionu z warzyw, no ewentualnie użycie warzywnej kostki bez dodatku glutaminianu sodu i innych, „wspaniałych” składników.

Przepis sprawdza się dla kaszy, której czas gotowania wynosi 15 minut. Jeśli masz inną kaszę, odpowiednio zmień czas gotowania podany w przepisie.

Składniki (na 4 porcje):

  • kasza pęczak, 3/4 filiżanki
  • marchew, 2 sztuki
  • korzeń pietruszki, 1 sztuka
  • seler, pół małego korzenia
  • bulion warzywny, 1,5 litra
  • ziemniaki, 2 sztuki
  • brokuł, kilka różyczek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki, do posypania

 

Na początku należy podgrzać bulion a, gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niego kaszę i nastawić czas gotowania na 5 minut. W tym czasie obrać marchew, pietruszkę i selera i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a ziemniaki obrać i pokroić w dość drobną kostkę.

Po 5 minutach gotowania kaszy wrzucić do garnka ziemniaki i gotować kolejne 5 minut. W tym czasie pokroić drobno brokuła. Gdy upłynie 5 minut, dodać starte warzywa oraz brokuła i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie  należy zupę przyprawić solą i pieprzem według uznania i podawać lub przelać do słoika i zabrać do pracy.

Zupa z pęczakiem w 20 minut

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *