Jeśli dbasz o to, żeby codziennie w pracy zjeść obiad, nie wydając przy tym fortuny na dania z firm kateringowych, to ten przepis jest dla Ciebie!
Podstawowe składniki to warzywa: marchew, korzeń pietruszki oraz seler, kasza pęczak i bulion warzywny. Polecam przygotowanie bulionu z warzyw, no ewentualnie użycie warzywnej kostki bez dodatku glutaminianu sodu i innych, „wspaniałych” składników.
Przepis sprawdza się dla kaszy, której czas gotowania wynosi 15 minut. Jeśli masz inną kaszę, odpowiednio zmień czas gotowania podany w przepisie.
Składniki (na 4 porcje):
- kasza pęczak, 3/4 filiżanki
- marchew, 2 sztuki
- korzeń pietruszki, 1 sztuka
- seler, pół małego korzenia
- bulion warzywny, 1,5 litra
- ziemniaki, 2 sztuki
- brokuł, kilka różyczek
- sól i pieprz
- natka pietruszki, do posypania
Na początku należy podgrzać bulion a, gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niego kaszę i nastawić czas gotowania na 5 minut. W tym czasie obrać marchew, pietruszkę i selera i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a ziemniaki obrać i pokroić w dość drobną kostkę.
Po 5 minutach gotowania kaszy wrzucić do garnka ziemniaki i gotować kolejne 5 minut. W tym czasie pokroić drobno brokuła. Gdy upłynie 5 minut, dodać starte warzywa oraz brokuła i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie należy zupę przyprawić solą i pieprzem według uznania i podawać lub przelać do słoika i zabrać do pracy.