Jest to bardzo szybkie, wręcz błyskawiczne i proste danie. Czas jego przygotowania zależy od czasu gotowania makaronu, którego użyjemy.
Najlepiej smakuje latem, gdy do jego przygotowania używam świeżych ziół z ogrodu i młodego czosnku.
Składniki (2 porcje):
- makaron, pół opakowania
- śmietana 18%, 3 łyżki
- masło, 1/3 kostki
- natka pietruszki, pół pęczka
- szczypiorek, pół pęczka
- tymianek, kilka gałązek lub pół łyżeczki
- bazylia i oregano, pół łyżeczki
- czosnek,1 ząbek
- sól i pieprz
- ser długo dojrzewający np. grana padano ( niekoniecznie)
Makaron wrzucić do gorącej, posolonej wody i ugotować.
W czasie, kiedy makaron się gotuje, posiekać zioła, czosnek i masło w kostkę, wrzucić do miseczki wraz z solą i pieprzem. Makaron odcedzić i natychmiast wrzucić z powrotem do garnka, wrzucić składniki przygotowane w miseczce oraz śmietanę, wymieszać i podawać posypany serem.