Makaron w sosie śmietanowym z ziołami

Jest to bardzo szybkie, wręcz błyskawiczne i proste danie. Czas jego przygotowania zależy od czasu gotowania makaronu, którego użyjemy.

Najlepiej smakuje latem, gdy do jego przygotowania używam świeżych ziół z ogrodu i młodego czosnku.

Składniki (2 porcje):

  • makaron, pół opakowania
  • śmietana 18%, 3 łyżki
  • masło, 1/3 kostki
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • szczypiorek, pół pęczka
  • tymianek, kilka gałązek lub pół łyżeczki 
  • bazylia i oregano, pół łyżeczki 
  • czosnek,1 ząbek
  • sól i pieprz
  • ser długo dojrzewający np. grana padano ( niekoniecznie)

Makaron wrzucić do gorącej, posolonej wody i ugotować.

W czasie, kiedy makaron się gotuje, posiekać zioła, czosnek i masło w kostkę, wrzucić do miseczki wraz z solą i pieprzem. Makaron odcedzić i natychmiast wrzucić z powrotem do garnka, wrzucić składniki przygotowane w miseczce  oraz śmietanę, wymieszać i podawać posypany serem.

Makaron w sosie śmietanowym z ziołami

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *