Jajka sadzone z Ajvarem i kiełbasą

Wszyscy wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Śniadanie, które dzisiaj zrobiłam jest dobre, kiedy wiemy, że cały dzień będziemy w biegu, ponieważ jest bardzo sycące. 

Składniki ( na dwie porcje lub jedna dla bardzo głodnej osoby):

  • kawałek ulubionej kiełbasy
  • jaja, 4 sztuki
  • Ajvar, 4 łyżki
  • olej, 1 łyżka
  • czosnek, 1/2 ząbka 
  • odrobina wody,
  • sól i pieprz
  • kilka listków tymianku (opcjonalnie)

Tak jak w poprzednim przepisie- jajka sadzone na szpinaku, najlepiej wszystkie składniki przygotować przed rozpoczęciem smażenia.

Należy rozpocząć od podsmażenia czosnku (drobno pokrojonego lu przeciśniętego przez praskę) i kiełbaski pokrojonej w plasterki. Następnie należy dodać Ajvar i wodę i wbić w mieszaninę jajka.

Smaży się je 3 minuty pod przykryciem. Można posypać świeżym tymiankiem.

Jaja sadzone z Ajvarem i kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *