Kaszotto z pęczaku z kurczakiem

Szybkie i łatwe danie na obiad np. do pracy. Sycące i bardzo smaczne. 

Na podstawie tego przepisu można też przygotować kaszotto z ciecierzycą lub fasolką.

Danie najlepiej przygotować w woku lub w garnku o grubym dnie. Najpierw należy wszystkie składniki pokroić.

Składniki ( 4 porcje):

  • kasza pęczak jęczmienny, 1 szklanka 
  • marchewka, 1 sztuka
  • papryka, pół strąka
  • pieczarki, 5 sztuk
  • cebula, 1 mała
  • czosnek, 1 ząbek 
  • koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek 
  • Ajvar , 2-3 łyżki
  • pierś z kurczaka + przyprawy : mielona wędzona papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz + łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki, do posypania

Kaszę pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, a następnie dorzucić do niej paprykę oraz marchewkę i dusić do miękkości.

W tym czasie pokroić kurczaka na kawałki i obtoczyć w przyprawach, dodać łyżkę oleju aby łatwiej go oblepiły. Następnie krótko smażyć go na drugiej patelni.

Do woka z papryką wrzucić pieczarki i chwilę podusić. Dodać koncentrat pomidorowy, Ajvar oraz kaszę i rozdrobniony czosnek. Dodać kurczaka, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.5 minut.

Posypać natką pietruszki.

Kaszotto z pęczaku z kurczakiem

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *