Szybkie i łatwe danie na obiad np. do pracy. Sycące i bardzo smaczne.
Na podstawie tego przepisu można też przygotować kaszotto z ciecierzycą lub fasolką.
Danie najlepiej przygotować w woku lub w garnku o grubym dnie. Najpierw należy wszystkie składniki pokroić.
Składniki ( 4 porcje):
- kasza pęczak jęczmienny, 1 szklanka
- marchewka, 1 sztuka
- papryka, pół strąka
- pieczarki, 5 sztuk
- cebula, 1 mała
- czosnek, 1 ząbek
- koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek
- Ajvar , 2-3 łyżki
- pierś z kurczaka + przyprawy : mielona wędzona papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz + łyżka oleju
- sól i pieprz
- natka pietruszki, do posypania
Kaszę pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu.
Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, a następnie dorzucić do niej paprykę oraz marchewkę i dusić do miękkości.
W tym czasie pokroić kurczaka na kawałki i obtoczyć w przyprawach, dodać łyżkę oleju aby łatwiej go oblepiły. Następnie krótko smażyć go na drugiej patelni.
Do woka z papryką wrzucić pieczarki i chwilę podusić. Dodać koncentrat pomidorowy, Ajvar oraz kaszę i rozdrobniony czosnek. Dodać kurczaka, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.5 minut.
Posypać natką pietruszki.