Jajka sadzone na szpinaku

Prosty sposób na szybkie, ale bardzo smaczne i wyjątkowe śniadanie. Potrzebne są: jajka, patelnia z pokrywką i ulubione składniki, które utworzą sos.

Dzisiaj wybrałam szpinak i suszone pomidory, a także pastę Ajvar, której jestem wielkim fanem.

 

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • jaja, 4 sztuki
  • liście szpinaku,  duża garść
  • suszone pomidory ze słoika, 6 sztuk
  • Ajvar, 4 łyżki
  • olej, najlepiej ze słoika z suszonymi pomidorami
  • czosnek, 1/2 ząbka
  • odrobina wody,
  • sól i pieprz

Na początku najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki tzn. czosnek drobno pokroić,szpinak umyć i wysuszyć, pomidory pokroić na mniejsze kawałki, obok patelni postawić pojemnik z jajkami i otwarty słoiczek Ajvaru.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek (ale nie za długo, żeby nie zdążył się zrobić brązowy). Następnie dorzucić do niego szpinak, podlać ok. 4 łyżkami wody i dusić aż się skurczy. Dodać suszone pomidory i ajvar, wymieszać. Na patelnię wbić jajka, przykryć patelnię i smażyć dokładnie przez 3 minuty. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą.

IMG_2082 (1)_Fotor

 

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *