Prosty sposób na szybkie, ale bardzo smaczne i wyjątkowe śniadanie. Potrzebne są: jajka, patelnia z pokrywką i ulubione składniki, które utworzą sos.
Dzisiaj wybrałam szpinak i suszone pomidory, a także pastę Ajvar, której jestem wielkim fanem.
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- jaja, 4 sztuki
- liście szpinaku, duża garść
- suszone pomidory ze słoika, 6 sztuk
- Ajvar, 4 łyżki
- olej, najlepiej ze słoika z suszonymi pomidorami
- czosnek, 1/2 ząbka
- odrobina wody,
- sól i pieprz
Na początku najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki tzn. czosnek drobno pokroić,szpinak umyć i wysuszyć, pomidory pokroić na mniejsze kawałki, obok patelni postawić pojemnik z jajkami i otwarty słoiczek Ajvaru.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek (ale nie za długo, żeby nie zdążył się zrobić brązowy). Następnie dorzucić do niego szpinak, podlać ok. 4 łyżkami wody i dusić aż się skurczy. Dodać suszone pomidory i ajvar, wymieszać. Na patelnię wbić jajka, przykryć patelnię i smażyć dokładnie przez 3 minuty. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Bardzo spoko!:)